Vattenfall/Jorrit Lousberg

Vergunning voor zonnepark Goirle

Vattenfall mag een zonnepark gaan bouwen in de gemeente Goirle. Afgelopen week ging de gemeente akkoord met het verlenen van de benodigde vergunningen. Daarmee is de komst van het zonnepark een stap dichterbij gekomen.

“In het landelijk klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 zeventig procent van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komt. Dat gebeurt met windturbines op zee, op land en met zonnepanelen op daken en in zonneparken. Zowel landelijk, als in Hart van Brabant via de REKS, maar ook lokaal, staan we voor deze opgave. In Goirle geven we de voorkeur aan zon op dak, echter uit berekeningen blijkt dat we hiermee niet kunnen voldoen aan de verwachtte energiebehoefte voor Goirle. Daarom heeft de gemeenteraad in 2019 ingestemd met de nota zonnewijzer en windrichting. Naast zon op dak is 40 ha zonneweide nodig om de doelstelling te behalen.  Dit zonnepark met een vermogen van 13 MW en een oppervlakte van 6 ha levert daaraan een belangrijke bijdrage.” Aldus Liselotte Franssen, wethouder Duurzaamheid van de Gemeente Goirle.

Wouter Beerten, ontwikkelaar van zonneparken bij Vattenfall, reageert tevreden. “Het afgeven van de vergunning is altijd een belangrijke stap in zo’n project. Het unieke van zonnepark Gorps Baantje is dat we duurzame energieopwekking combineren met recreatie en educatie. Zo leggen we voor het zonnepark een wandelparkje aan met een plek voor buitenlessen voor scholen. We zijn blij met de constructieve samenwerking met gemeente en dat het ontwerp samen met de directe omgeving tot stand is gekomen."

Zonnepark Goirle komt te liggen tussen het Gorps Baantje, fruitkwekerij ‘De Braacken’ en het bos. In totaal komen er ongeveer 30.000 zonnepanelen te liggen met een totaal vermogen van 13 MW. De hoeveelheid stroom die het park produceert komt overeen met het jaarlijks verbruik van 3000 gemiddelde Nederlandse huishoudens. Inwoners van Goirle kunnen straks groene stroom van de zonnepanelen afnemen. Op de webpagina van het project kunnen inwoners hier meer informatie over vinden en zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Over 25 jaar verkrijgt de grond weer haar agrarische functie. 

Nu de vergunningen zijn afgegeven kan Vattenfall subsidie gaan aanvragen voor het park. Daarna wordt begonnen met de aanbesteding voor de bouw. Wanneer beide succesvol zijn afgerond kan worden begonnen met de bouw. In Maart volgend jaar moeten de eerste werkzaamheden plaatsvinden. De eerste stroom wordt in het najaar van 2021 geproduceerd. 

Foto Jorrit Lousberg: Zonnepark Gasselternijveen, Drenthe

Bekijk ook

Vattenfall/Jorrit Lousberg

Bouw zonnepark Sas van Gent start in 2021

Vattenfall mag een zonnepark gaan bouwen ten noorden van Sas van Gent. Afgelopen week ging de gemeente Terneuzen akkoord met het verlenen van de benodigde vergunningen. Daarmee is de komst v...

Lees het hele artikel
Vattenfall

Zonnepark Echteld stap dichterbij

Vattenfall mag een zonnepark gaan bouwen bij Echteld. Afgelopen week ging de gemeente Neder-Betuwe akkoord met het verlenen van de benodigde vergunningen. Daarmee is de komst van het zonnepa...

Lees het hele artikel
Vattenfall/Jorrit Lousberg

Vattenfall en Vattenfall Solar Team voor laatste maal samen op jacht naar wereldtitel

Vattenfall gaat nog eenmaal proberen om met het Vattenfall Solar Team de wereldtitel zonneracen binnen te slepen. Na de race in Australië stopt Vattenfall als hoofdsponsor van het team ...

Lees het hele artikel